subota, 17 Maj 2014 18:38

Saopćenje za javnost UPTK, u vezi sa trgovinom u uvjetima elementarnih nepogoda.

Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona poziva sve poslodavce na području Tuzlanskog kantona da krajnje savjesno i odgovorno uspostave poslovni odnos prema kupcima i korisnicima usluga, u uvjetima aktualnih elementarnih nepogoda, a u kontekstu proizvodnje i prodaje roba široke potrošnje – posebno prehrambenih artikala.

Udruženje poslodavaca Tuzlanskog kantona (UPTK) podržava medije i građane koji osuđuju trgovinske subjekte koji u uvjetima elementarnih nepogoda (navodno) pokušavaju povećati cijene proizvoda kako bi ostvarili ekstra profit.

Imajući u vidu da povećana potražnja za određenom vrstom proizvoda nije rezultat tržišnih, nego vanrednih – prirodnih događanja, Upravni odbor UPTK cijeni da nije moralno, a nije niti u skladu sa važećim zakonima i regulama, da se u nesreći građana stiče dodatni neopravdani profit.

Istovremeno, UPTK, na temelju informacija iz Udruženja potrošača TK i važećih zakonskih propisa, upućuje sve poslodavce da naknadu za eventualne pretrpljene štete u poslovanju – uzrokovane elementarnim nepogodama, u kasnijem periodu potražuju od državnih organa koji su, u skladu sa aktuelnim zakonskim propisima, obavezni pomoći sva ugrožena i oštećena fizička i pravna lica.

UPTK će u vezi sa ovim aktivnostima poduzeti određene mjere i pružiti adekvatnu pomoć oštećenim poslodavcima.

UPTK izražava uvjerenje da će oni poslodavci – koji su i do sada svoj posao obavljali čestito i u okvirima zakona, i ovom prilikom postupiti krajnje odgovorno – poštujući sve zakonske i moralne norme.

Upravni odbor Udruženja poslodavaca TK se koristi ovom prilikom da posredstvom medija izrazi bezrezervnu podršku i uputi čestitke uniformisanim policajcima koji su reagovali promptno, te golim rukama, samoinicijativno – ne čekajući naređenja, pomagali najugroženijim građanima.

- Služba za odnose s javnošću UPTK -