srijeda, 02 April 2014 11:41

Saopćenje za javnost UPTK, u povodu predstavljanja Programa i ciljeva saradnje sa Vladom TK

Jučer, 01. aprila 2014. godine, delegacija Udruženja poslodavaca Tuzlanskog kantona posjetila je novoizabranog premijera Tuzlanskog kantona prof. dr. Bahriju Umihanića te, tom prilikom, predstavila prijedlog Programa i ciljeva saradnje UPTK i Vlade TK u narednom period.

Poslodavci su premijeru Umihaniću uručili i tzv. Pismo optimizma u kojem izražavaju zadovoljstvo da je, provođenjem predloženih mjera, već u 2014. godini, u Tuzlanskom kantonu, moguće otvoriti 9.754 nova radna mjesta.

„U ovaj broj radnih mjesta nisu uključena radna mjesta koja će, eventualno, biti otvorena provođenjem Programa ZAPOSLENI ZA NEZAPOSLENE, a koji će Vlada TK, prema najavama premijera, početi uskoro provoditi“, izjavio je Vinko M. Ćuro predsjednik Udruženja poslodavaca TK.

Da je „Bh. privreda u zaista nezavidnom položaju, da i najbolje kompanije teško opstaju i teško se nose sa inostranom konkurencijom, pored ostalog i zbog lošeg privrednog ambijenta, te da je ozbiljne mjere, u cilju doprinosa razvoju privrede, neophodno provesti u najkraćem mogućem roku...“ izjavio je Izet Imamović, predsjednik Skupštine Udruženja poslodavaca TK.

Premijer Umihanić je zahvalio poslodavcima na dosadašnjem doprinosu u pozitivnim promjenama u TK te izrazio uvjerenje da će saradnja UPTK i Vlade TK biti još uspješnije nastavljena u pravcu kreiranja promjena i boljeg ekonomskog i socijalnog stanja u Tuzlanskom kantonu. Potvrdio je spremnost Vlade da „u kratkom periodu pokrene promjene koje će Tuzlanski kanton učiniti boljim mjestom za poslovanje i življenje. U tom dijelu očekujemo punu podršku i saradnju sa Udruženjem poslodavaca TK“.

Poslodavci su premijeru TK uručili dokument sa 63 obrazložene ekonomske mjere koje je potrebno realizovati u cilju razvoja privrede i poduzetništva, otvaranja 9.754 novih radnih mjesta te u cilju kreiranja uvjeta za bolji život građana Tuzlanskog kantona.